Proiecte de succes

Atestată documentar în secolul XIV, Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi fortărețe din țara noastră, având o istorie strâns legată de Transilvania medievală.

 

Spre deosebire de alte cetăți transilvănene, Rupea a avut șansa unei conservări de excepție. Chiar și în prezent putem observa clar o mare parte dintre zidurile care formau cele trei corpuri care o compun – cetatea de sus, de mijloc și de jos. Fiecare are elemente arhitecturale distincte și un specific aparte, datorită faptului că s-au dezvoltat treptat.

 

Cetatea Rupea are un imens potențial turistic, iar interesul crește de la an la an. Din 2013, a fost vizitată de o jumătate de milion de turiști, peste 100.000 numai anul trecut. Acest lucru a fost posibil datorită unui atât de binevenit proces de restaurare, finanțat din fonduri nerambursabile. Peste 24 milioane lei, alocați prin POR 2013-2014, au sprijinit reabilitarea completă a cetății, construirea căilor de acces şi a instalațiilor de apă, sistemul de electricitate sau iluminatul public și ambiental.

 

Povestea splendidei cetăți și a celor care s-au îngrijit de soarta ei – autorități locale și restauratori – nu s-a terminat odată cu procesul de reabilitare. Primarul de aici are în plan și alte proiecte europene, pentru săpăturile arheologice și descoperirea altor secrete pe care le vom putea afla, poate, pe dealul Cohalmului din inima Transilvaniei.

 

Cei interesați de vestigiile transilvănene vor putea să parcurgă un circuit turistic ce va include și alte obiective printre care și Biserica Evanghelică Fortificată Rupea, și aceasta beneficiară a unui proiect de 2 mil. lei pentru reabilitare și conservare (POR 2014-2020 – MDRAP). Am vizitat, alături de un grup de jurnaliști, aceste două comori arhitecturale conservate cu sprijinul banilor europeni, în cadrul proiectului nostru „Comunicarea fondurilor ESI în noua perioadă de programare”, cofinanțat din FEDR, prin POAT.