Comunicate de presă

Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a participat, alături de prim-ministrul Ludovic Orban și viceprim-ministrul Raluca Turcan, la conferința „România Educată – politici publice și coordonarea surselor de finanțare”, organizată la Palatul Cotroceni. Evenimentul a fost deschis de președintele României, Klaus Iohannis, inițiatorul proiectului „România Educată”.

 

Au fost lansate patru documente de politici publice, rezultate în urma proiectului „Creșterea capacității autorităților publice de a aborda probleme cheie din educație pentru a atinge obiectivele propuse pentru 2030”.

 

Acestea abordează puncte esențiale pentru reforma sistemului de educație românesc, precum cariera didactică, managementul școlar, echitatea în sistemul de educație și accesul la o educație timpurie de calitate. Fiecare document include măsuri concrete pentru atingerea obiectivelor stabilite în cadrul proiectului „România Educată”, dar și exemple de bune practici din alte state.

 

Dna. Moraru a vorbit despre maniera în care banii europeni susțin educația prin 3 Programe Operaționale  – Capital Uman, Competitivitate și cel Regional.

 

„Fondurile europene alocate Educației au fost majorate de la o perioadă de programare la alta, pentru viitoarea perioadă de programare noi având în vedere o nouă creștere semnificativă. Politicile publice dezvoltate în cadrul programului România Educată ne vor ajuta să planificăm și mai bine finanțările europene dedicate acestui domeniu atât de relevant pentru țara noastră”, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru.

 

Evenimentul a fost organizat de Administrația Prezidențială, iar documentele prezentate au fost realizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Uniunii Europene de Sprijin pentru Reforme Structurale, proiectul fiind implementat în cooperare cu Comisia Europeană.

 

Din partea Guvernului României, la eveniment au mai participat ministrul Educației și Cercetării, Cristina Monica Anisie și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru. Din  partea Comisiei Europene au fost prezenți Themis Christophidou, director general, Direcția Educație, Tineret, Sport și Cultură și Cendrine de Buggenoms, șef unitate Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune.