Comunicate de presă

Referitor la unele informații apărute în spațiul public în data de 29 noiembrie 2019, Ministerul Fondurilor Europene face următoarele precizări:

 

  1. Descentralizarea are loc exact așa cum s-a promis prin programul de guvernare și anume: descentralizarea regională la nivelul regiunilor de dezvoltare prin inființarea celor 8 Autorități de Management la nivel regional.

Astfel, Programul Operațional Regional, după modelul polonez, va avea la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare regională a României, 8 programare regionale aflate sub coordonarea Consiliilor de Dezvoltare Regionale pentru a implica în procesul decizonal autoritățile locale care cunosc cel mai bine nevoile comunităților locale.

 

Așadar, se are în vedere apropierea deciziilor de management a fondurilor structurale de   beneficiari și de proiecte.

 

 

  1. Ministerul Fondurilor Europene a avut în coordonare și până acum Autoritățile de Management în perioada de programare 2014-2020.

Decizia de coordonare unitară a Autorităților de Management a fost luată odată cu înființarea Ministerului Fondurilor Europene pe fondul slabei performanțe pe care au înregistrat-o programele operaționale când acestea se aflau sub coordonarea ministerelor de linie, printre care, rata scăzută de absorbție, iar plățile de la UE  suspendate pentru aproape toate programele operaționale din perioada 2007-2013.

 

 

  1. Prin politica de coeziune, bugetul alocat țării noastre fiind de aproximativ 30 mld. Euro, România are posibilitatea să genereze proiecte de infrastructură, proiecte destinate mediului de afaceri, proiecte destinate resurselor umane care împreună să contribuie la creșterea standardelor de viață ale oamenilor. Aceste lucruri pot fi realizate doar printr-o coordonare profesionistă a tuturor programelor operaționale.

Așadar ne ținem de promisiune.