Proiecte de succes Maramureș 

Comisia Europeană a aprobat astăzi finanțarea a două proiecte extrem de importante pentru România.

Este vorba despre podul suspendat de peste Dunăre și proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj.

 

Cele două proiecte vor fi finanțate prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Podul de la Brăila va permite dezvoltarea economică în Dobrogea și îmbunătățirea condițiilor de trafic către Bulgaria și Turcia, fără să perturbe habitatul Deltei Dunării. Podul va ajuta la reducerea timpului de călătorie și a costurilor de funcționare ale vehiculelor, diminuând în același timp poluarea. Termenul de execuție pentru pod este 2022. Valoare, peste 2,5 miliarde lei.

 

Proiectul prevede construirea propriu-zisa a podului peste Dunăre cu o lungime de 2 km, 16,9 km drum nou între Brăila și Jijila, 4,3 km drum de legătură spre Măcin, 2 viaducte de acces, 12 poduri noi, 23 structuri, 1 nod rutier, 7 intersecții, 1 centru de întreținere și coordonare, o stație de montare, un pasaj nou.

 

Proiectul de apă și apă uzată va deservi peste 750.000 locuitori din județele Cluj și Sălaj și va ajuta semnificativ la extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic. Valoare – peste 421 mil. lei.

 

Ambele proiecte reprezintă valoric cele mai semnificative investiții din Dobrogea, respectiv Cluj, pe componenta lor.