Proiecte de succes

Simbol inconfundabil al Evului Mediu și cu elemente arhitecturale bizantine, gotice și renascentiste, Mănăstirea Putna a rezistat testului timpului și rămâne unul dintre cele mai cunoscute monumente culturale și religioase ale României.

 

După ce a cucerit cetatea Chilia, care se află în prezent în sudul Ucrainei, Ștefan cel Mare a început construirea Mănăstirii Putna în semn de recunoștință pentru victorie. Este, de altfel, prima ctitorie a longevivului domnitor. Istoricii atestă anul 1466 drept cel în care Ștefan cel Mare a început zidirea mănăstirii.

 

Cunoscut centru cultural medieval, Putna a ajutat la creșterea patrimoniului vremii. În mănăstire s-au copiat manuscrise de către călugări și au fost realizate miniaturi prețioase. Unele dintre obiectele de cult, broderii, icoane și manuscrise se mai găsesc și acum în muzeul din incinta mănăstirii.

 

De asemenea, lăcașul de cult păstrează vie și amintirea poetului Mihai Eminescu. În 1871 acesta, alături de Ioan Slavici, a organizat Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni. Acest eveniment a avut o încărcătură simbolică imensă, organizatorii punând într-un vas pământ din toate regiunile țării, în semn de respect față de Ștefan cel Mare.

 

Mănăstirea a fost restaurată cu fonduri europene și orice turist ori credincios care îi trece acum pragul se poate bucura de liniștea lumii de odinioară și timpul poate trece din nou în favoarea ei. Restaurarea a fost făcută cu fonduri în valoare de 3.15 milioane euro prin Programul Operațional Regional (REGIO) 2007-2013.

 

Vizitați Mănăsirea Putna și găsiți un tărâm de liniște și reculegere în Bucovina:
https://www.putna.ro/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY DSC