Comunicate de presă

Ministrul Fondurilor Europene, Dna. Roxana Mînzatu, a participat astăzi la cea de-a 21-a ediție a Forumului Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, desfășurat la Palatul Parlamentului.

 

Domnia sa a arătat că sectorul de apă atrage investiții semnificative cu finanțare europeană și că trebuie asigurate servicii pentru sustenabilitatea acestora pe termen lung. A adăugat că România va continua politica de regionalizare, subliniind că „cetățenii au nevoie de condiții mai bune de viață, de acces la apă de calitate și la servicii de canalizare, drept pentru care vom investi cu prioritate în acest sector, cu accent pe folosirea noilor tehnologii:

„Am vizitat expoziția de tehnologii din domeniul rețelelor de apă și canalizare și am descoperit că există unele inovative, ecologice, care reduc semnificativ cantitatea de nămol după procesul de epurare. Mai mult, există tehnologii care folosesc sateliții pentru a depista pierderile de apă sau utilizează inteligența artificială pentru diversele componente ale rețelelor. Așadar, vreau ca, pentru viitoarele proiecte, să achiziționăm tehnologii noi. Acestea înseamnă costuri mai mici de mentenanță și sunt mult mai profitabile pe termen lung, cu un impact pozitiv asupra mediului.”

 

Conform ministrului, în următoarea perioadă de programare, Comisia Europeană se va concentra pe proiectele de apă uzată dar vor fi finanțate și proiecte de dimensiuni mai reduse pentru accesul cetățenilor la apă potabilă. Totodată, a anunțat că partenerii noștri de la Comisia Europeană urmează să propună prioritizarea investițiilor în apă uzată, astfel încât să existe soluții pentru localitățile cu peste 5.000 locuitori. În prezent există 7 proiecte finanțate prin POIM care au fost aprobate de Comisia Europeană, cu o valoare totală de 1,22 miliarde euro.

 

Asociaţia Română a Apei (ARA) organizează, în perioada 23 – 25 septembrie, la Palatul Parlamentului, Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est 2019.

În cadrul Forumului, sunt organizate mai multe evenimente – Conferinţa Regională din Sud-Estul Europei – Water Loss 2019, ExpoApa – expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei (ediția XXI), seminarul POIM 2014-2020, organizat de ARA, în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, workshop-ul economic internaţional, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialişti pentru Economie şi Statistică al Asociaţiei Internaţionale a Apei (IWA), în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).