Comunicate de presă

Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, participă, astăzi, la Zagreb, Croația, la conferința „Promovarea coeziunii și competitivității prin cooperarea regională”. Reuniunea este organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE din Croația, în contextul exercitării de către Croația a Președinției Inițiativei Central Europene și vizează modul în care coeziunea și competitivitatea pot încuraja cooperarea regională și macro-regională, relațiile economice și extinderea UE în viitor.

În cadrul reuniunii, doamna Plumb a arătat că statele membre ar trebui să caute în permanență modalități de îmbunătățire a performanței regiunilor, pentru a asigura prosperitatea cetățenilor și pentru a crea un mediu sustenabil.

Capacitatea statelor membre ar trebui consolidată în viitor pentru a avea o distribuție imparțială a investițiilor în fiecare regiune, în fiecare comunitate și pentru fiecare cetățean, garantând o Europă sustenabilă și incluzivă. Noi susținem alocarea unui buget adecvat pentru politica de coeziune, concomitent cu ambițiile de întărire a pieței unice și de sprijinire a competitivității Uniunii Europene la nivel global, a adăugat doamna Plumb.

În timpul intervenției, doamna ministru Plumb, a afirmat că dorește înființarea unei platforme în cadrul Inițiativei Central Europene, în care schimbul de opinii între statele participante să întărească cooperarea teritorială, care să conducă la dezvoltarea regiunilor în beneficiul comunităților prin îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetațenilor. Domnia sa a subliniat importanța proiectelor realizate prin cooperare transfrontalieră și cooperare regională și faptul că politica de coeziune trebuie să rămână cea mai importantă politică investiționala a UE.

Totodată, oficialul MFE a reamintit că Europa este în centrul celei mai mari dezbateri despre viitorul său. Cartea albă privind viitorul Europei, publicată în martie 2017, a deschis dezbaterea. Concluziile vor fi prezentate la întâlnirea informală a liderilor Statelor Membre, care va fi organizată la Sibiu, în mai 2019. România va asigura Președinția Consiliului UE în primul trimestru al anului 2019, perioadă care va fi marcată de negocierile care au început recent pe tema Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și a politicii de coeziune post-2020.

Motorul dezvoltării regiunilor ar trebui să ducă la promovarea competitivității și capacității inovative. Competitivitatea va ajuta companiile, administrațiile și consumatorii să fructifice mai bine potențialul pieței unice prin instrumentele de informare, standardele de dezvoltare și sprijinirea cooperării între administrații și regiuni, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

 

Informații suplimentare:

Inițiativa Central Europeană este cel mai vechi și cel mai mare forum de cooperare regională în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, din care fac parte 18 state. Acest forum de cooperare vizează depășirea diviziunii prin restabilirea legăturii de cooperare între țările de orientări politice diferite și structuri economice diferite.

Croația deține în acest an Președinția Inițiativei Central Europene.