Comunicate de presă

Ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb și comisarul european pentru Politică Regională, doamna Corina Crețu, au participat la un dialog cu cetățenii, organizat la Bacău, unde au fost accentuate beneficiile pe care Uniunea Europeană, prin politica de coeziune, le-a adus României.

Dorința de a comunica mai bine măsurile de finanțare din fonduri europene în regiune și de contribui astfel la reducerea decalajelor de dezvoltare au fost principalele motive pentru care cei doi oficiali au efectuat vizita de lucru la Bacău.

Dialogul cu cetățenii a avut loc în prezența autorităților locale – domnul Cosmin Necula, primarul orașului, domnul Sorin Brașoveanu, președinte CJ Bacău dar și a unor reprezentanți ai primăriilor din alte regiuni, precum Mihail Genoiu, primar Craiova și Ilie Boljan, primar Oradea.

Doamna Crețu a subliniat că o mare parte din investiţiile publice din România – școli, spitale, autostrăzi – reprezintă rezultatul solidarității europene, fiind finanțate din fonduri europene. A exemplificat prin proiecte precum Spitalul Județean de Urgență din Bacău, Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, campusul universitar și clădirea Universității „Vasile Alecsandri” (unde a avut loc și reuniunea).

A arătat că dialogurile cu cetățenii și vizitele la proiectele finanțate din bani europeni, întreprinse în mandatul domniei sale, sunt un prilej pentru a vedea cum se reflectă efortul investițional european în regiune. Comisarul Crețu a subliniat importanța colaborării dintre Guvern, Parlament, Comisia Europeană și autoritățile locale pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene și a reducerii birocrației.

Doamna Crețu a salutat prezența tinerilor prezenți la reuniune, în contextul în care România își afirmă pe deplin apartenența europeană prin intermediul tinerilor care beneficiază de avantajele liberei circulații și de programele europene de educație. I-a îndemnat pe participanți să urmărească și să aplice pentru programele dedicate tineretului, care vor intra în vigoare începând cu anul 2020. În acest sens, a anunțat că Programul Erasmus se dublează de la 15 la 30 de miliarde euro și a subliniat că finanțarea va acoperi nu doar nevoile studenților, dar și pe cele ale liceenilor și masteranzilor. În plus, a punctat că tinerii cu vârsta între 18 și 30 de ani se pot înscrie în Corpul European de Solidaritate, un program ce le dă posibilitatea participării la activități menite să ajute europenii care se confruntă cu situații dificile.

La rândul său, doamna Rovana Plumb a făcut o prezentare a investiţiilor realizate din fonduri europene pentru dezvoltarea locală și educaţie din actuala perioadă de programare.

A arătat că educația este un domeniu de interes major cuprins în programul de guvernare și a amintit că Ministerul Fondurilor Europene a lansat două noi apeluri de proiecte dedicate tinerilor, finanțate din Programul Operațional Capital Uman (POCU), prin care se acordă burse din fonduri europene studenților defavorizați, doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorat. Prin astfel de inițiative, se urmărește stimularea cercetării universitare aplicate, a antreprenoriatului și a incluziunii sociale.

Referitor la actuala perioadă de programare, a reamintit progresele înregistrate până în prezent, astfel: 2,17 miliarde euro plăți efectuate către beneficiari pentru programele operaționale gestionate de MFE și MDRAP, 22,8 miliarde euro valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, reprezentând 81% din alocarea totală a României, 11,97 miliarde euro valoarea contractelor de finanțare semnate. Rata de contractare a crescut, astfel, de peste 8 ori, de la 5%, cât era la începutul anului 2017, la peste 41% din alocare. Rata de absorbție a României este de 16%, față de 18% media UE.

În ceea ce privește facilitarea absorbției de fonduri europene, ministrul Plumb a amintit eforturile instituționale făcute în vederea simplificării accesului la banii europeni: înființarea la nivelul Guvernului României a grupului de simplificare, prin care au fost identificate peste 100 măsuri birocratice care vor fi eliminate, punctând și măsurile legislative introduse deja.

Ministrul Fondurilor Europene a prezentat, de asemenea, câteva măsuri de finanțare pentru mediul de afaceri. A subliniat faptul că prin dialogul instituțional cu toți factorii interesați România va reuși să depășească deficitul de forță de muncă și să aibă specialiști cu o calificare corespunzătoare cerințelor de pe piața muncii.

A încurajat studenții și toți tinerii prezenți în sală să transmită punctual întrebările lor MFE ori de câte ori doresc informații referitoare la finanțările din fonduri europene.