Comunicate de presă

Romania are o rate de absorbtie de 26 %, depasind astfel angajamentul de 25% asumat initial pentru anul 2018.

Rata medie a absorbtiei in UE este in prezent de 27 %.

“Romania nu a pierdut niciun euro din banii pe care ii avem la dispozitie in acest exercitiu financiar. A fost un efort urias comun, având in vedere rezultatele de la care s-a pornit la preluarea guvernarii si le multumesc colegilor, comisarilor europeni, directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, dar si beneficiarilor romani de fonduri europeni pentru sprijin si implicare” , a declarat in conferinta de presa organizata la Palatul Victoria, doamna Rovana Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene a mai aratat ca 7,9 miliarde euro au fost primiti până în prezent de România de la Comisia Europeană pentru programele operationale finantate prin politica de coeziune, Programul National de Dezvoltare Rurala si Programul Operational de Pescuit si Afaceri Maritime.

Alte 355 milioane euro vor fi rambursate Romaniei, in zilele urmatoare, de catre Comisia Europeana.

“Cele aproape 8 miliarde euro au ajuns la milioane de romani si acesta cred ca este castigul cel mai consistent pe care fondurile europene il aduce in viata noastra, a tuturor, direct sau indirect”.

Ministrul Fondurilor Europene a mai aratat ca, in 2018, România a facut progrese si in ceea ce priveste eliminarea birocratiei in domeniu, prin simplificarea procedurilor si printr-o mai mare transparenta a procesului de atragere a banilor europeni – una dintre problemele care au generat, in cei 11 ani de la aderare, anumite blocaje in domeniu. “In mod evident este un proces care va continua si in 2019. Obiectivul nostru este de a le permite cetatenilor romani, autoritatilor locale si companiilor sa aiba acces cat mai rapid si simplu posibil la aceste finantari menite sa dezvolte Romania si sa o apropie tot mai mult de standardele celorlalte state europene.

Acesta este obiectivul nostru prioritar si in perioada urmatoare, in care ne vom ocupa deopotriva de prezentul Romaniei, continuand sa acceleram procesul de absorbtie, dar, in calitate de detinatori ai PRES CONS UE, ne vom ocupa si de viitorul comun al Europei. Vom face posibil ca prin politicile promovate in mandatul de 6 luni la PRES CONS UE toate Statele Membre si, desigur, si Romania sa poate avea o perspectiva de dezvoltare pe termen lung” , a concis ministrul Fondurilor Europene.

Situatia la zi in domeniul fondurilor europene, aici: