Comunicate de presă

Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, împreună cu domanul Lucian Șova, ministrul Transporturilor, au avut, astăzi, o întâlnire de lucru cu doamna Yoko Takebayashi, reprezentanta Agenției de Cooperare Internațională a Japoniei (Japan International Cooperation Agency – JICA) despre finanțarea proiectului Magistralei 6 – linia de metrou 1 Mai – Aeroportul Henri Coandă.

Pentru acest proiect, statul român a împrumutat aprox. 356 milioane euro de la Japan International Cooperation Agency. Finanțarea proiectului va fi completată cu fonduri europene de aprox. 862 milioane euro.

Suma a fost solicitată Comisiei Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Pentru aceste fonduri, cererea de finanțare a fost depusă în decembrie 2017, iar în prezent se află în evaluare la nivelul Comisiei Europene.

Ministrul Rovana Plumb a subliniat că asigurarea finanțării pentru Magistrala 6 este un obiectiv prioritar al Guvernului și că instituția pe care o coordonează are o colaborare strânsă cu serviciile Comisiei Europene în procesul de evaluare a cererii de finanțare.

În context, cei doi miniștri au asigurat-o pe reprezentanta JICA, doamna Yoko Takebayashi, că Metrorex și celelalte autorități naționale implicate (MFE și Ministerul Transporturilor) depun eforturi mari pentru finalizarea cât mai rapidă a proiectului.

Din partea MFE, la discuții a mai participat și directorul general AM POIM, domnul Cătălin Gheran.