Comunicate de presă

S-a discutat aplicat despre cele mai importante probleme de care se lovesc, în accesarea fondurilor europene, distribuitorii de energie pentru a depune proiecte care să eficientizeze și să reducă consumul pentru populație.

 

Aceste discuții s-au purtat având la bază Obiectivul Specific 6.3 din cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM).

 

Fondurile totale ce pot fi alocate prin intermediul acestuia sunt de 38 milioane euro.

 

Dl. Cezar Caleap, secretar de stat în MFE, a subliniat importanța transparenței pe care o așteaptă din partea partenerilor de discuție și a exprimat deschiderea și interesul MFE de a susține partenerii de discuție în accesarea fondurilor puse la dispoziție.

 

Din partea marilor companii distribuitoare de energie electrică au participat reprezentanți ai E-Distribuție, Enel, Electrica Furnizare, Transilvania Sud, Distrigaz și Distribuție Oltenia. Aceștia au salutat faptul că, în urma discuțiilor anterioare cu Ministerul Fondurilor Europene, ghidul solicitantului a fost modificat pentru a se plia mai bine pe realitățile pieței și pe problemele de care aceștia s-au lovit de-a lungul timpului.

 

Dl. Caleap a precizat că inclusiv la nivelul Comisiei Europene există toată disponibilitatea de a fi oferite fondurile pentru o eficientizare a folosirii energiei, dar este necesar ca acestea să aibă o valoare adăugată sporită și să nu fie alocați banii fără siguranța unui impact real asupra cetățenilor.

 

Cu toate acestea, reprezentantul companiei Distribuției Oltenia a precizat că atât în România, cât și în UE există o tendință de creștere a consumului la nivelul locuințelor, odată cu folosirea tot mai frecventă a device-urilor pe care oamenii le folosesc astăzi. În acest sens, a arătat că o eventuală reducere s-ar putea face prin campanii de educare a publicului general.

 

O altă idee vehiculată în cadrul întâlnirii a fost aceea conform căreia tarifele dinamice, în funcție de ora folosirii, ar putea să îi convingă pe utilizatori să consume energie în orele în care aceasta ar fi mai ieftină.

 

În final, participanții au convenit asupra urgentării depunerii de proiecte cât mai curând posibil, 3 distribuitori declarându-și deschis intenția de a depune astfel de proiecte în următoarele luni.

 

Reamintim că în actuala perioadă de programare, POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 11,6 mld. euro.