Comunicate de presă

„România într-o Europă reînnoită”, a fost tema propusă astăzi, spre dezbatere, la Banca Națională a României, de compania Deloitte, în parteneriat cu Ziarul Financiar, eveniment care l-a avut invitat special pe Dl. Herman Van Rompuy, fostul preşedinte al Consiliului European.

 

Invitații, lideri ai unor importante companii din România, au arătat că, în contextul în care Uniunea Europeană rămâne în urma Chinei sau a SUA în ceea ce priveşte tehnologia şi inovaţia, alocarea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar multianual (2021-2027) se va concentra pe dezvoltarea tehnologiei. ”Bugetul Uniunii Europene în următorul exerciţiu financiar va da o şansă la nivel global companiilor campioane naţionale”, a transmis, în deschiderea evenimentului, fostul preşedinte al Consiliului European, Dl. Herman Van Rompuy, în prezent preşedintele Centrului de Politici Europene.

 

Ministerul Fondurilor Europene a fost reprezentat de secretarul de stat Mihaela Toader, care a arătat, în debutul intervenției, că, în cei 12 ani de la aderarea în Uniunea Europeană, România a beneficiat de peste 53,5 miliarde euro fonduri nerambursabile, subliniind că „în această sumă este inclusă și Politica de Coeziune, prin care, în prima perioadă de programare , 2007 – 2013, România a atras aprox. 96 % din fondurile alocate, fiind la prima experiență ca membră a UE”.

 

Pornind de la configurarea de buget realizată de Comisia Europeană în ceea ce privește viitorul, adică perioada de programare 2021-2027, Dna. Toader a arătat că obiectivul României, în procesul de negociere a priorităților de investiții, demarat în această vară cu Comisia Europeană și aflat în plină desfășurare, trebuie să rămână obținerea unei mai mari flexibilități în utilizarea fondurilor. „Este felul în care, pornind de la unele neajunsuri din trecut, putem face față în mod inteligent, alături de beneficiarii noștri, unor schimbări care, ne este clar tuturor, nu pot fi anticipate și stabilite într-un cadru definitiv cu o perspectivă de 7 ani la orizont, cât durează un exercițiu financiar”.

 

Un al doilea element punctat de secretarul de stat din MFE în ceea ce privește pregătirea pentru viitor, din perspectiva  implementării Politicii de Coeziune, a fost capacitatea de a ne adapta mai rapid noilor tendințe și prioritizării gândite de Comisia Europeană, odată cu propunerea viitorului buget. „Mai mult accent pe inovare, digitalizare și, desigur, în contextul noilor provocări legate de Brexit, pe capacitatea și creativitatea noastră, a tuturor, de a face mai mult cu mai puține resurse financiare”.

 

Dna. Mihaela Toader a reamintit, în context, că, potrivit propunerii Comisiei Europene, România va beneficia cu 8,2 miliarde euro mai multe fonduri după 2021, adică de aprox. 30,6 miliarde euro, fără cofinanțare, astfel: 17,323 mld. euro, prin FEDR, 8,385 mld. euro, prin FSE Plus, 4,499 mld. euro, prin FC și 392 mil. euro prin Programul Cooperare Teritorială Europeană. A arătat că pentru obiectivul de politică ce vizează sprijinirea competitivității IMM-urilor, transferul tehnologic și digitalizarea, după estimările MFE suma alocată României se ridică la 6 mld. euro (FEDR). De asemena, pentru obiectivul 2 (O Europă mai curată) – proiecte care vor viza eficiența energetică, infrastructura de apă și gestionarea deșeurilor, va exista o alocare de aprox. 5,5 mld. euro (FEDR), rămânând astfel aprox. 7 mld euro pentru celelalte 3 obiective propuse de Regulament, respectiv pentru proiecte vizând infrastructura de transport, acces la internet, infrastrucura educațională, de sănătate și socială, precum și dezvoltarea socio-economică a comunităților.

 

La rândul său, Dl. Herman Van Rompuy, a arătat că „Într-o UE competitivă în noua economie, dar cu anumite sectoare rămase în urmă, trebuie dezvoltat sectorul inteligenţei artificiale. Proiectul bugetului Uniunii Europene se concentrează pe  tehnologie şi inovaţie”. Domnia sa a mai adăugat în intervenția de la București că „În acest moment, euro-entuziasmul în UE este la cel mai ridicat nivel din ultimii 27 ani”.

 

Dl. Alexandru Reff, country managing partner Deloitte România şi Moldova a semnalat că „În contextul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, prin plecarea unui contribuitor masiv la bugetul UE, va creşte presiunea pe partea de utilizare a fondurilor europene de către Statele Membre, iar România trebuie să aibă mai multă grijă cum utilizează aceste fonduri”.

 

La eveniment, au mai luat cuvântul Dl. Christophe Dridi – managing director Renault Group Romania și Automobile Dacia, Dl. Sergiu Manea – CEO BCR și Dl. Mihai Marcu – președinte MedLife. Dialogul a fost moderat de Dl. Cristian Hoștiuc, director editorial Ziarul Financiar.