Comunicate de presă

Joi, 26 septembrie, Ministerul Fondurilor Europene a organizat evenimentul de promovare „Investiții în domeniul sănătății prin Programul Operațional Capital Uman”.

 

Prin această inițiativă, Direcția de Comunicare a MFE și-a propus mai buna promovare a oportunităților de finanțare disponibile prin Programele Operaționale gestionate de instituția noastră.

 

Am deschis seria evenimentelor cu Programul Operațional Capital Uman (POCU). Am prezentat, cu participarea ministrului Roxana Mînzatu și cu sprijinul invitaților noștri, strategiile urmărite de țara noastră în domeniul sănătății.

 

În cadrul unei dezbateri, am facilitat prezentarea realizărilor, prin exemple concrete de proiecte finanțate de MFE în sectorul medical.

 

Participanții, public larg si mass-media, au putut interacționa cu beneficiarii noștri din acest domeniu, evenimentul oferind totodată și posibilitatea transferului de bune practici la nivel național.

 

Ni s-au alăturat reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai altor instituții relevante în procesul de atragere a banilor europeni în sectorul medical.

 

Am fost bucuroși să asistăm la prezentările unor proiecte ce și-au propus îmbunătățirea domeniului medical din România, realizate de profesioniști remarcabili din acest sector, precum Conf. Univ. Dr. Sorin Constantin Păun (Spitalul Clinic de Urgență București), Conf. Dr. Liliana Mirea (Spitalul Clinic de Urgență București), Dr. Beatrice Mahler Boca (manager Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”), Conf. Univ. Dr. Anca Panaitescu (Spitalul Clinic Filantropia) și Dr. Nicula Florian Alexandru (Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca).

 

În cadrul POCU sunt disponibile aproximativ 346 mil. euro pentru finanțarea de proiecte/programe în domeniul sănătății, iar până acum au fost contractate cca. 350 mil. euro, în principal pentru:

– Formarea personalului implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate;

– Îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din domeniul situațiilor de urgență;

– Creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii.

 

În viitorul apropiat, prin intermediul POCU vor fi finanțate mai multe tipuri de investiții în domeniul sănătății: programe de îngrijire a mamei și copilului, programe de screening pentru cancer de col uterin, cancer mamar, hepatite și TBC. De asemenea, vor fi implementate programe regionale de screening, stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C și finanțări pentru îngrijirea gravidei şi copilului.

 

Cu acest eveniment, deschidem seria de întâlniri dedicate programelor operaționale gestionate și fondurilor structurale și de investiții europene, pe care le MFE le coordonează în România. Seria va continua cu evenimente dedicate Programului Operațional Competitivitate, Programului Operațional Infrastructura Mare, Programului Operațional Asistență Tehnică și fondurilor structurale și de investiții europene.

 

Toate intervențiile în cadrul evenimentului sunt disponibile pe pagina de Facebook a MFE: https://www.facebook.com/MinisterulFondurilorEuropene/