Comunicate de presă

Ministerul Fondurilor Europene a organizat astăzi, 24 octombrie, la Biblioteca Națională a României, cel de-al cincilea eveniment de promovare a rezultatelor utilizării fondurilor structurale și de investiții europene – „Investim fonduri europene în România”.

 

La eveniment au participat Dl. Alexandru Potor, secretar de stat MFE, Dl. Daniel Crunțeanu, secretar de stat în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de reprezentanți ai Autorităților de Management și de numeroși beneficiari ai proiectelor finanțate cu fonduri europene în perioada 2014-2020.

 

Dl. Alexandru Potor a precizat: „Suntem responsabili ca ideile, visele și aspirațiile oamenilor să fie puse în aplicare cu ajutorul fondurilor europene. Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii și Ministerul Dezvoltării Regionale sunt cele trei instituții cu implicare directă în procesul de atragere a fondurilor europene.”

 

Oficialul MFE a făcut și o scurtă trecere în revistă a utilizării fondurilor europene de către țara noastră: „În actualul cadru financiar multianual, România a reușit să atragă, efectiv, peste 9 miliarde euro, din cele 43 de miliarde euro, din care 31 miliarde sunt dedicate fondurilor structurale și de investiții, iar restul sunt dedicate plăților pentru agricultură. Procentul de 32% ne plasează la momentul actual aproape de media europeană.”

 

 

Stadiul actual al absorbției de fonduri nerambursabile, valabil în octombrie 2019, este de 9,8 miliarde euro, echivalentul unui procent de 32% din alocarea totală. La nivelul UE, rata medie de absorbție a banilor europeni este de 35%. În actuala perioadă de programare (2014-2020), România beneficiază de o alocare de 31 miliarde euro Fonduri Structurale și de Investiții Europene, din care aprox. 23 mld. prin Politica de Coeziune a UE.

 

Fondurile europene susțin dezvoltarea economică și socială a României și au impact direct în:
– Creșterea produsului intern brut;
– Majorarea volumului total al consumului privat;
– Creşterea suplimentară a investiţiilor;
– Creșterea remunerației medii a salariaților.

 

 

În cadrul evenimentului, Dl. Daniel Crunțeanu, secretar de stat cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat: „Vrem ca implementarea fondurilor europene să fie cât mai ușoară pentru beneficiari. La Ministerul Agriculturii, fondurile europene pot fi atrase în două feluri: plăți directe care sunt implementate de către APIA și Dezvoltarea Rurală. Fie că vorbim de dezvoltarea unei firme mai mici sau a uneia mari, de drumuri în mediul rural, de infrastructură de apă și canal, toate acestea intră la dezvoltarea rurală și au fost finanțate prin Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). „Din 8,13 miliarde euro, alocarea din perioada 2014-2020 pentru FEADR, Agenția pentru Dezvoltarea Investițiilor Rurale a autorizat plăți de 4,6 miliarde euro, adică aproximativ 57% din total. În ceea ce privește plățile directe, doar anul trecut financiar, APIA a plătit 2,13 miliarde euro. Facem tot ce putem ca să simplificăm, să debirocratizăm, să ajutăm beneficiarii și să facem acest proces cât mai facil și să aducem banii europeni în România”, a mai precizat domnul Crunțeanu.

 

În cadrul evenimentul au fost prezentate și proiecte de succes finanțate din fonduri europene.

 

De asemenea, a avut loc o dezbatere cu studenții de la mai multe universități din țară despre impactul fondurilor europene în dezvoltarea tinerilor. Au fost abordate teme precum antreprenoriat cu ajutorul fondurilor structurale, perspective de finanțare în viitoarea perioadă de programare, dar și dezvoltarea societății per ansamblu datorită utilizării banilor europeni.

 

Evenimentul de astăzi închide seria lansată în septembrie de Direcția Comunicare a MFE, care a avut rolul de a aduce în atenția publicului rezultatele finanțărilor europene în România.

 

Le mulțumim pentru prezență beneficiarilor programelor operaționale și colegilor noștri din autorităților de management, dar și studenților care s-au implicat în dezbaterea privind viitorul fondurilor structurale.

 

Toate intervențiile de la eveniment pot fi vizionate pe pagina oficială de Facebook a MFE, aici: https://www.facebook.com/MinisterulFondurilorEuropene/videos/

 

 

 

 

 

Prezentările proiectelor din cadrul evenimentului „Investim fonduri europene în România”

 

„Finanțări europene pentru modernizarea infrastructurii de meteorologie din România”

 

„Creșterea calității și a numărului de seturi de date deschise publicate de instituțiile publice” 

 

Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă – SIIEASC

 

Prevenirea și reducerea abandonului școlar în rândul copiilor/tinerilor din grupuri vulnerabile

 

Proiecte implementate de Fundația World Vision România și finanțate prin POCU (2014-2020) Axa 6 – Competențe în educație

 

Proiect „Reducerea eroziunii costiere”

 

Prezentare video „Reducerea eroziunii costiere”

 

Proiect „CAMPUS” Universitatea Politehnica din București

 

Tehnologii Inovatoare Pentru Asigurarea Calității Materialelor În Sănătate, Energie Și Mediu – Centrul Pentru Soluții Inovatoare De Fabricație A Biomaterialelor Inteligente Și Suprafețelor Biomedicale

 

Proiecte europene cu impact în viața noastră

 

Proiectul „E Cultura : Biblioteca Digitală a României”

 

„Bio Cătina Cooperativa Agricolă”