Comunicate de presă

Ministerul Fondurilor Europene a găzduit astăzi, 23 octombrie, o întrevedere cu Comisia Europeană pentru a discuta aspecte ce țin de buna implementare a proiectelor cu fonduri europene, dar și de progresele înregistrate până în prezent.

 

Oficialii români și cei europeni au discutat despre viziunea privind viitoarea perioadă de programare (2021-2027), precum și despre stadiul negocierilor privind utilizarea fondurilor alocate României.

 

În cadrul întrevederii s-au adus în discuție, de asemenea, elaborarea unui plan de simplificare a procesului de atragere a fondurilor europene, dar și creionarea unui draft al Strategiei pentru consolidarea administrației publice.

 

A fost pus accentul pe găsirea unor soluții prin care să fie eliminate cât mai multe documente sau controale pentru ca, în cele din urmă, să fie simplificată implementarea proiectelor. Aceste măsuri vizează procese precum lansarea ghidurilor, evaluările, rambursările, etc.

 

Totodată, au fost inventariate măsurile care pot fi aplicate atât în actuala, cât și în viitoarea perioadă de programare.

 

Ministrul Roxana Mînzatu a punctat importanța întâlnirii: „Avem astăzi o discuție pragmatică pe teme care sunt cu adevărat importante în ceea ce privește implementarea actualei perioade de programare, procesul general de simplificare în perioada de programare viitoare în toate etapele ciclului de viață al unui proiect.”

 

Oficialul MFE a subliniat că este necesar să fie discutate aspecte legate de compentența administrativă: „Vom discuta, de asemenea, despre consolidarea capacității administrative. Este vorba despre asistență tehnică și expertiză în dezvoltarea capacității administrative pentru autoritățile de management și pentru terți, dar și pentru beneficiari.”

 

Din partea MFE la reuniune au mai participat Dna. Mihaela Toader, secretar de stat MFE, directorii Autorităților de Management, dar și alți reprezentanți ai instituției. Din partea DG REGIO au participat Dna. Vittoria Alliata Di Villafranca și Dl. Carsten Rasmussen.