Comunicate de presă

Secretarul de stat Mihaela Toader a deschis astăzi, ca speaker din partea MFE, cea de-a doua zi a “ROHO – Convenția Română a Spitalelor”, un amplu eveniment internațional dedicat sistemului medical, cu accent pe actul medical, pe exemple de bună practică expuse de reputați profesioniști în domeniu și pe activitatea clinică și de management medical, precum și pe construcția de noi spitale.

 

Pornind de la tema actualei ediții, “European Hospitals”, Dna. Toader a punctat contextul european în care ne aflăm, cu toate provocările legate de configurarea viitoarelor bugete ale UE, reamintind că echipa MFE se află în plin proces de negociere cu reprezentanții Comisiei Europene asupra viitoarelor investiții pe care România le va putea realiza inclusiv în domeniul medical cu sprijinul fondurilor europene.

 

A subliniat că, potrivit propunerii Comisiei Europene, România va beneficia cu 8,2 miliarde euro mai multe fonduri după 2021, arătând că, din această sumă, 2 miliarde vom aloca prin obiectivul CE – O Europă mai socială – în care Romania va include investiții și în infrastructura de sănatate.

 

Dna. Toader a prezentat în continuare investițiile din bani europeni susținute în sistemul medical românesc în ultimii ani, prin 3 Programe Operaționale (POCU, POR si POC), astfel:

 

A reamintit că, prin POCU, MFE are disponibile aprox. 346 mil. euro, fiind deja contractată toată suma pentru:

• Formarea personalului implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate;
• Îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din domeniul situațiilor de urgență;
• Creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii.

 

A adăugat că, pe lângă finanțările POCU, ce înseamnă multiple tipuri de investiții în domeniu, ca parte unei viziuni comune MFE – Ministerul Sănătății (programe de îngrijire a mamei și copilului, programe de screening pentru cancer de col uterin, cancer mamar, hepatite și TBC), vor mai fi  implementate programe regionale de screening pentru accesul la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C și finanțări pentru îngrijirea gravidei şi copilului.

 

Oficialul MFE a mai vorbit astăzi despre impactul digitalizarii asupra îmbunătățirii întregului sistem medical, ce va avea implicații uriașe în sistemul de asigurări de sănătate, în industria de aparatura medicală și în binele pacientului în final.

 

Astazi, au mai luat cuvântul la eveniment Dr. Marius Craina, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brinzeu din Timișoara, care a prezentat inclusiv impactul finanțării europene asupra dezvoltarii spitalului pe care îl conduce.

 

A fost prezentat, totodată, la eveniment noul spital Mioveni, prima unitate publică ce a fost construită în ultimele 3 decenii în țară noastră.

 

La rândul său, reprezentantul Ministerului Sănătății, Dna. Carmen Angheluță, a proiectat perspectivele strategice în domeniul gestionat de MS.

 

Aici, prezentarea integrală facută de secretarul de stat Mihaela Toader:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre ROHO Romanian Hospital Convention

 

ROHO reunește anual, în capitală României, directori medicali, șefi de secții clinice și manageri ai principalelor spitale publice și private din România, renumiți medici reprezentând principalele specialități medicale, specialiști internaționali și companii reprezentative din domeniul sănătății.