Comunicate de presă

Reprezentând Ministerul Fondurilor Europene în cea de-a doua zi a conferinței, secretarul de stat Mihaela Toader a arătat că evaluarea nu trebuie să rămână un instrument dedicat exclusiv funcționarilor și experților. „Pentru a-și dovedi utilitatea pentru cetățeni, Politica de Coeziune are nevoie de un proces de evaluare transparent, care să aducă răspunsuri celor mai diverse întrebări ale beneficiarilor și decidenților politici, cum ar fi: ce a făcut aceasta politica de investiții pentru orașul meu, pentru școala sau familia mea, pentru comunitatea din care fac parte sau pe care o reprezint”.

 

Oficialul MFE a mai adăugat că o comunicare onestă și transparentă a rezultatelor evaluării Politicii de Coeziune are o contribuție semnificativă la consolidarea acestei politici unice la nivel european, una care trebuie să aibă în centru cetățeanului și nevoilor lui.

 

Dna. Toader a mulțumit participanților și colegilor din Comisia Europeană și din MFE pentru efortul organizării evenimentului de la București.

 

În prima zi a conferinței au fost prezenți Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, Dna. Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională, Dl. Daniel Suciu, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, reprezentanți ai Comisiei Europene, autorităţilor naţionale, autorităţilor de management, experţi evaluatori, reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

 

Despre Politica de Coeziune

 

Orientarea strategică a Politicii de Coeziune este axată pe promovarea prosperității comune în Europa, prin investiții în plan social, economic sau de mediu în toate regiunile Europei.

 

Politica de Coeziune are efecte de dezvoltare în peste 270 regiuni și contribuie la îmbunătățirea vieții a circa 500 milioane cetățeni.

 

În ultimele 3 decenii, Politica de Coeziune a UE a evoluat și s-a modernizat, inspirată de bunele practici din Statele Membre și de provocările comune în materie de investiții. Politica de Coeziune nu numai că investește în dezvoltare, dar încurajează, de asemenea, planificarea participativă, responsabilitatea socială și transparența investițiilor. În același timp, promovează o viziune incluzivă a unui viitor comun, bazându-se pe principii solide ale guvernării orientate spre performanță, asupra valorii adăugate a UE și asupra beneficiilor durabile.