Comunicate de presă

Doamna comisar Corina Crețu a făcut apel la primarii prezenți la reuniune să acceseze inclusiv sursele de finanțare puse la dispoziție direct de Comisia Europeană. Este cazul URBIS („Urban Investment Support” – mai multe detalii aici: http://bit.ly/2rXQ0My), un program menit să ajute orașele să-și planifice investițiile astfel încât autoritățile locale să aibă mai ușor acces la finanțare, prin dezvoltarea propriilor strategii.

A reamintit că miza politicii de coeziune este reducerea decalajelor de dezvoltare între regiuni, vizita de lucru la Bacău, alături de echipa DG Regio, fiind parte a acestui demers de promovare a măsurilor de finanțare care pot contribui la un astfel de obiectiv.

La rândul său, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a vorbit despre inițiativele guvernamentale luate deja pentru debirocratizarea procedurilor, subliniind că acest proces va continua pentru a sprijini beneficiarii de fonduri europene.

Ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, a făcut apel la primarii prezenți să transmită punctual dificultățile pe care le întâmpină în accesarea de fonduri europene, în special în perspectiva viitoarei perioada de programare, prin care România trebuie să se asigure că poate răspunde mai bine și mai aplicat nevoilor locale.

Același mesaj de corelare pe nevoile locale a fost transmis și de primari, care au punctat că fiecare oraș are particularitățile sale și că măsurile de finanțare trebuie să răspundă concret și la obiect acestora. O altă problemă semnalată de primarii prezenți a fost lipsa forței de muncă și nevoia găsirii unei soluții.

La conferință au fost prezenți inclusiv ministrul Transporturilor, domnul Lucian Șova, dar și primarii municipiilor Oradea și Craiova, respectiv domnii Ilie Bolojan și Mihail Genoiu.

Totodată, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, doamna ministru Rovana Plumb și doamna comisar Corina Crețu au vizitat Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău, obiectiv restaurat printr-un proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2007-2013.