Comunicate de presă

Astăzi, a avut loc Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în prezența ministrului Transporturilor, domnul Lucian Șova, și a secretarului de stat în Ministerul Fondurilor Europene, domnul Octav Dan Paxino. Au mai fost prezenți reprezentanți ai Comisiei Europene, ai conducerii Autorității de Management, precum și reprezentanţi ai partenerilor sociali și de implementare.

Au fost prezentate rezultatele Programului, astfel:
– contracte încheiate în valoare de peste 6 miliarde euro, reprezentând 52% din alocare;
– 1,4 miliarde euro (peste 12% din alocare), sume solicitate Comisiei Europene;
– 940 milioane euro rambursate de CE, peste 10% din alocarea programului.

Ministerul Fondurilor Europene face eforturi pentru a accelera pregătirea și implementarea proiectelor: am modificat legislația astfel încât să contractăm proiecte pentru o valoare mai mare și să asigurăm premise pentru o mai bună absorbție a banilor europeni, am emis acte normative cu efect în creșterea ritmului de execuție a lucrărilor, colaborăm cu instituțiile financiare internaționale pentru ca toți beneficiarii noștri strategici să pregătească proiecte mature și să le implementeze eficient, a declarat Octav Dan Paxino, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

La reuniune a fost reamintită importanța deosebită a acestui program, care finanțează proiecte de infrastructură mare în domeniile transportului, mediului și energiei. Autoritatea de Management POIM și Organismul Intermediar de Transport lucrează în permanență alături de beneficiari și de promotorii de proiecte pentru a le implementa eficient.

Comitetul de monitorizare (CM) este structura partenerială care contribuie la buna gestionare a unui program operațional. Este compus din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în gestionarea fondurilor europene și din reprezentanți ai partenerilor. CM se reunește cel puțin o dată pe an, cu scopul de a analiza implementarea programului și progresele înregistrate, fiind, în același timp, entitatea consultată cu privire la orice modificare a programului propusă de autoritatea de management.

Despre POIM:
Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie.