Proiecte de succes

FONDURI EUROPENE DE POVESTE

 

Însuși numele marelui Nicolae Grigorescu este legat de acest măreț complex monahal. Genialul pictor este cel care a executat pictura interioară în anul 1857, pe când avea doar 18 ani.

 

Construită pe locul donat de jupânița Zamfira, văduvă a unuia dintre oamenii de încredere ai domnitorului Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea Zamfira a fost ridicată între anii 1716-1720, sub ctitoria arhimandritului Eftimie, stareț al Mănăstirii Ghighiu.
Găsim aici două biserici – cea mică, situată în cimitir, și cea mare, din incintă.

 

A fost o vreme cand mănăstirea a fost nelocuită. În 1959, maicile care trăiau acolo au fost obligate să o părăsească, plecând în pribegie. Un deceniu mai târziu, Iosefina Chirilă, stareţa Schitului Sf. Maria Techirghiol, s-a instalat aici, alături de alte călugărițe.

 

Cu toate că a fost bine îngrijită, anii de nelocuire și trecerea timpului au știrbit frumusețea picturilor murale din interior. 20 milioane lei fonduri europene, alocate prin POR 2007-2013 (MDRAP) au contribuit, decenii mai târziu, la procesul prin care culorile folosite de marele Grigorescu au fost readuse la viață.

 

Astăzi, mănăstirea primește mai mulți vizitatori ca niciodată, rămânand dovada incontestabilă a spiritualității românești dar și a vremurilor în care timpul trecea poate mai frumos.

Puteți vizita mănăstirea Zamfira în satul care poartă același nume, la 15 km de Ploiești.

 

Website: http://www.manastirea-zamfira.ro

 

Echipa de Comunicare a MFE